Truskawkowa chmurka
Pyszne i delikatne ciasto bez pieczenia.
Składniki:
- galaretka truskawkowa 1 szt
- truskawki 0,5 kg
- biszkopty podłużne 1 op
- cukier puder 2 łyżki
- mascarpone
- śmietana 30% 0,5 l schłodzona
- śmietan- fix 2 op
- migdały 100 g
Wykonanie:
Pyszne i delikatne ciasto bez pieczenia: galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, dodajemy do niej umyte i pokrojone truskawki, a następnie odstawiamy na bok, aby lekko stężała. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciasno biszkopty, na które wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Ciasto wstawiamy do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy krem: do wysokiej misy wlewamy schłodzoną śmietanę 30%, dodajemy mascarpone, cukier puder oraz dwa opakowania śmietan-fixu i miksujemy na wysokich obrotach przez około 4 minuty, aż masa będzie gęsta i puszysta. Gotowy krem wykładamy na galaretkę, równomiernie rozprowadzamy i posypujemy całość posiekanymi migdałami. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny. Smacznego!
Wymiary blaszki 25cm na 20cm
Zapraszam również na krótki film- Truskawkowa Chmurka
Komentarze
Prześlij komentarz