Surówka z młodej kapusty
Pyszna i chrupiąca wiosenna surówka.
Składniki:
- biała kapusta młoda 0,5 kg
- marchew 1 szt
- cebula mała 1 szt
- jabłko 1 szt
- koperek pęczek
- sok z cytryny łyżka stołowa
- sól pół łyżeczki
- pieprz dwie szczypty
- olej dwie trzy łyżki stołowe
- cukier szczypta
Wykonanie:
Pyszna i chrupiąca wiosenna surówka: pół kilograma młodej białej kapusty myjemy i drobno szatkujemy. Jedną małą cebulę kroimy w kostkę, jedną marchew i jedno jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pęczek koperku drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy łyżką soku z cytryny, 2–3 łyżkami oleju, pół łyżeczki soli, dwiema szczyptami pieprzu i szczyptą cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10–15 minut, aby smaki się przegryzły. Idealna jako dodatek do obiadu lub grilla.
Zapraszam na krótki film- Surówka z młodej kapusty
Komentarze
Prześlij komentarz