Surówka z młodej kapusty

Pyszna i chrupiąca wiosenna surówka.


Składniki:

  • biała kapusta młoda 0,5 kg
  • marchew 1 szt
  • cebula mała 1 szt
  • jabłko 1 szt
  • koperek pęczek
  • sok z cytryny łyżka stołowa
  • sól pół łyżeczki
  • pieprz dwie szczypty
  • olej dwie trzy łyżki stołowe
  • cukier szczypta

Wykonanie:

Pyszna i chrupiąca wiosenna surówka: pół kilograma młodej białej kapusty myjemy i drobno szatkujemy. Jedną małą cebulę kroimy w kostkę, jedną marchew i jedno jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pęczek koperku drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy łyżką soku z cytryny, 2–3 łyżkami oleju, pół łyżeczki soli, dwiema szczyptami pieprzu i szczyptą cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10–15 minut, aby smaki się przegryzły. Idealna jako dodatek do obiadu lub grilla.

Zapraszam na krótki film- Surówka z młodej kapusty



Komentarze

Popularne posty