Ryba po grecku
Tradycyjna ryba po grecku, która gości na naszym stole na każdym przyjęciu. Jest lekka, smaczna i pyszna. Zapraszam na sprawdzony przepis.
Składniki:
- ryba 800 g (wybierzmy taką którą lubimy jeść)
- marchew 3 szt
- pietruszka korzeń 1 szt
- seler korzeń pół sztuki
- cebula 1 szt
- por 1 szt jasna część
- olej trzy łyżki
- sól łyżeczka
- pieprz pół łyżeczki płaskiej
- liść laurowy 2 szt
- ziele angielskie 3 szt
- koncentrat pomidorowy 190 g
- szklanka wody
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia ryby
- olej do usmażenia ryby
- sól i pieprz
Wykonanie:
Rybę kroimy na mniejsze kawałki około 6-7 cm. Przyprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Cebulę oraz pora kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, gdy straci surowość dodajemy startą na tarce marchew, pietruszkę, seler, podlewamy wodą oraz dodajemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski i koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnym krokiem będzie ułożenie ryby na półmisku lub w misce naprzemiennie - warstwa warzyw i ryba do wykorzystania składników.
Polecam!
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz