Ryba po grecku

Tradycyjna ryba po grecku, która gości na naszym stole na każdym przyjęciu. Jest lekka, smaczna i pyszna. Zapraszam na sprawdzony przepis.



Składniki:

  • ryba 800 g (wybierzmy taką którą lubimy jeść)
  • marchew 3 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • seler korzeń pół sztuki
  • cebula 1 szt
  • por 1 szt jasna część
  • olej trzy łyżki
  • sól łyżeczka
  • pieprz pół łyżeczki płaskiej
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • koncentrat pomidorowy 190 g
  • szklanka wody

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia ryby
  • olej do usmażenia ryby 
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Rybę kroimy na mniejsze kawałki około 6-7 cm. Przyprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Cebulę oraz pora kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, gdy straci surowość dodajemy startą na tarce marchew, pietruszkę, seler, podlewamy wodą oraz dodajemy przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielski i koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnym krokiem będzie ułożenie ryby na półmisku lub w misce naprzemiennie - warstwa warzyw i ryba do wykorzystania składników. 

Polecam!

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.


Komentarze

Popularne posty