Pierś z indyka pieczona z ziołowym serem
Pyszny i delikatny indyk w idealnym połączeniu ziołowo serowym.
Składniki:
- pierś z indyka 700 g
- serek śmietankowy 1 szt typu almette
- majonez 1 łyżka stołowa
- ser żółty tarty 70 g
- oregano 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- pieprz pół łyżeczki
- sól łyżeczka
- papryka słodka 1 łyżeczka
Wykonanie:
Pierś z indyka rozcinamy w połowie nie docinając do końca mięsa. Następnie rozchylamy je i przykrywamy folią spożywczą. Rozklepujemy delikatnie i równomiernie tak, aby nie poszarpać mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. W misce łączymy serek śmietankowy z majonezem, oregano wraz z ziołami prowansalskimi. Tak przygotowany farsz mieszamy i rozprowadzamy na filecie. Na nałożony farsz nakładamy starty ser żółty. Mięso zawijamy w roladę i posypujemy jego wierzch papryką słodką, solą oraz pieprzem. Mięso wkładamy do folii aluminiowej tworząc z niej komin. Pieczemy jedną godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu dajemy mu odpocząć parę minut i kroimy na plastry. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do mięsa możemy również przygotować jasny sos pieczeniowy.
Smacznego!
Całą czynność możecie państwo zobaczyć na poniższym filmiku:
Komentarze
Prześlij komentarz