Pierś z indyka pieczona z ziołowym serem

Pyszny i delikatny indyk w idealnym połączeniu ziołowo serowym. 


Składniki:

  • pierś z indyka 700 g
  • serek śmietankowy 1 szt typu almette
  • majonez 1 łyżka stołowa
  • ser żółty tarty 70  g 
  • oregano 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • pieprz pół łyżeczki
  • sól łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka

Wykonanie:

Pierś z indyka rozcinamy w połowie nie docinając do końca mięsa. Następnie rozchylamy je i przykrywamy  folią spożywczą. Rozklepujemy delikatnie i równomiernie tak, aby nie poszarpać mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. W misce łączymy serek śmietankowy z majonezem, oregano wraz z ziołami prowansalskimi. Tak przygotowany farsz mieszamy i rozprowadzamy na filecie. Na nałożony farsz nakładamy starty ser żółty. Mięso zawijamy w roladę i posypujemy jego wierzch papryką słodką, solą oraz pieprzem. Mięso wkładamy do folii aluminiowej tworząc z niej komin. Pieczemy jedną godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu dajemy mu odpocząć parę  minut i kroimy na plastry. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do mięsa możemy również przygotować jasny sos pieczeniowy. 

Smacznego! 

Całą czynność możecie państwo zobaczyć na poniższym filmiku:



Komentarze

Popularne posty