Pasta paprykowa na zimę

Pasta u mnie króluje od lat, jest niezastąpionym dodatkiem do mięs z grilla, jak i do kanapek typu sandwicz – serdecznie zachęcam do wypróbowania.



Składniki:

  • papryka czerwona 2,5 kg
  • cebula 3 szt
  • czosnek cała główka
  • papryka ostra 150 g
  • cukier 250 g
  • olej 3/4 szklanki 
  • ocet 3/4 szklanki
  • sól dwie łyżki
  • koncentrat pomidorowy 200 g


Wykonanie:

Warzywa myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy cukier, sól, ocet, olej oraz koncentrat pomidorowy wszystko razem zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając - około 20 minut. Gdy pasta lekko zgęstnieje, przelewamy gorącą do suchych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 5 minut. Dla tej pasty to wystarczająco, bo składniki są już wcześniej zagotowane.

Zapraszam na krótki film - Pasta paprykowa


Komentarze

Popularne posty