Pasta paprykowa na zimę
Pasta u mnie króluje od lat, jest niezastąpionym dodatkiem do mięs z grilla, jak i do kanapek typu sandwicz – serdecznie zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- papryka czerwona 2,5 kg
- cebula 3 szt
- czosnek cała główka
- papryka ostra 150 g
- cukier 250 g
- olej 3/4 szklanki
- ocet 3/4 szklanki
- sól dwie łyżki
- koncentrat pomidorowy 200 g
Wykonanie:
Warzywa myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy cukier, sól, ocet, olej oraz koncentrat pomidorowy wszystko razem zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając - około 20 minut. Gdy pasta lekko zgęstnieje, przelewamy gorącą do suchych, wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 5 minut. Dla tej pasty to wystarczająco, bo składniki są już wcześniej zagotowane.
Zapraszam na krótki film - Pasta paprykowa
Komentarze
Prześlij komentarz