Papryczki faszerowane Antipasti

Papryczki faszerowane to pyszna przekąska, łatwa w przygotowaniu i niezastąpiona na  przystawkę czy do dań z grilla. Serdecznie zapraszam na sprawdzony przepis.


Składniki:

  • papryczki małe słodkie  15 szt
  • ser feta 200g
  • ser śmietankowy typu almette 150g
  • oregano łyżeczka

Zalewa:

  • olej lub oliwa letnia 500 ml
  • czosnek 3 ząbki
  • oregano gałązka mała

Wykonanie:

Papryczki myjemy i odcinamy ogonki. Za pomocą długiego i wąskiego noża, oczyszczamy papryczki z nasion. Papryczki gotujemy w wodzie trzy minuty, następnie wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. Ser feta oraz serek śmietankowy mieszamy z oregano na gładką masę. Serkiem faszerujemy papryczki, najwygodniej jest użyć rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki. Nafaszerowane papryczki układamy ciasno do miski lub słoika i zalewamy letnią podgrzaną oliwą dodając czosnek i gałązkę oregano. Przechowujemy w lodówce, najlepsze są na drugi dzień! W lodówce można przechowywać około tygodnia.

Zapraszam również na krótki filmik instruktarzowy.


Komentarze

Popularne posty