Leczo

Chrupiące, soczyste, pachnące ziołami – to danie to esencja lata, zamknięta na talerzu. Kolorowe warzywa, które aż chce się jeść codziennie. Proste, zdrowe i absolutnie uzależniające!


Składniki:

  • papryka żółta 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 2 szt
  • cukinia 2 szt
  • sól łyżeczka
  • oregano łyżeczka
  • tymianek pół łyżeczki 
  • kminek dwie szczypty
  • pomidory 4 szt dojrzałe
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Zaczynamy od drobno pokrojonej cebuli, którą podsmażamy na odrobinie oleju, aż się zeszkli i nabierze złocistego koloru. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki – żółtą i czerwoną – i chwilkę smażymy, by wydobyć ich słodycz. Do tego dorzucamy cukinię również pokrojoną w kostkę, całość doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i szczyptą kminku, które razem tworzą przepiękny, ziołowy bukiet smaków. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy pokrojone dojrzałe pomidory – najlepiej obrane ze skórki – i dusimy wszystko razem pod przykryciem przez około 20 minut, aż smaki się połączą, a warzywa staną się miękkie, lecz nadal pełne koloru i struktury. Danie to świetnie smakuje zarówno z młodymi ziemniakami, jak i z makaronem.

Zapraszam na krótki film- Leczo



Komentarze

Popularne posty