Leczo
Chrupiące, soczyste, pachnące ziołami – to danie to esencja lata, zamknięta na talerzu. Kolorowe warzywa, które aż chce się jeść codziennie. Proste, zdrowe i absolutnie uzależniające!
Składniki:
- papryka żółta 1 szt
- papryka czerwona 1 szt
- cebula 2 szt
- cukinia 2 szt
- sól łyżeczka
- oregano łyżeczka
- tymianek pół łyżeczki
- kminek dwie szczypty
- pomidory 4 szt dojrzałe
- olej do smażenia
Wykonanie:
Zaczynamy od drobno pokrojonej cebuli, którą podsmażamy na odrobinie oleju, aż się zeszkli i nabierze złocistego koloru. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki – żółtą i czerwoną – i chwilkę smażymy, by wydobyć ich słodycz. Do tego dorzucamy cukinię również pokrojoną w kostkę, całość doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i szczyptą kminku, które razem tworzą przepiękny, ziołowy bukiet smaków. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy pokrojone dojrzałe pomidory – najlepiej obrane ze skórki – i dusimy wszystko razem pod przykryciem przez około 20 minut, aż smaki się połączą, a warzywa staną się miękkie, lecz nadal pełne koloru i struktury. Danie to świetnie smakuje zarówno z młodymi ziemniakami, jak i z makaronem.
Zapraszam na krótki film- Leczo
Komentarze
Prześlij komentarz