Kwaśnica

Pyszna Kwaśnica na żeberkach. Idealna sycąca zupa.

Zapraszam na sprawdzony przepis!


Składniki:

  • żeberka surowe 500g
  • żeberka wędzone 300 g
  • kapusta kiszona 500 g
  • ziemniaki 4-5 szt
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler mały kawałek
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • kminek płaska łyżeczka 
  • sól łyżeczka
  • pieprz trzy szczypty
  • majeranek łyżeczka

Wykonanie:

Kwaśnicę zaczynamy od przygotowania surowych żeberek wieprzowych – kroimy je wzdłuż kości na mniejsze kawałki i przekładamy do większego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek, po czym zalewamy wszystko około 2,5 litra wody. Całość gotujemy pod przykryciem przez około godzinę, aż mięso zmięknie. Następnie wyjmujemy żeberka z garnka, oddzielamy mięso od kości i odkładamy je z powrotem do wywaru. Dodajemy pokrojone wędzone żeberka oraz kiszoną kapustę – ważne, by jej nie odciskać z nadmiaru soku. Jeśli kapusta ma bardzo dużo soku, można go ewentualnie odlać do szklanki i zachować, by w razie potrzeby dodać go do zupy później, jeśli ta okaże się zbyt mało kwaśna. Kapustę z mięsem gotujemy razem przez około 40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa – ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do osobnego garnka. Zalewamy wodą z dodatkiem szczypty soli i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą już gotowe, łączymy je z wywarem z kapustą i mięsem, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Kwaśnica najlepiej smakuje podana na gorąco, z kawałkami mięsa, wędzonki i warzyw – idealna na chłodniejsze dni.

Zapraszam na krótki filmik - Kwaśnica




Komentarze

Popularne posty