Krem z pieczonych pomidorów

Nie ma nic lepszego jak pyszny i aromatyczny krem z pomidorów. 




Składniki:

  • pomidory dojrzałe 1 kg 
  • cebula 1 szt
  • marchew 1 szt
  • pietruszka 1szt
  • seler kawałek 
  • papryka czerwona 0,5 szt
  • bazylia oliwa 2 łyżki
  • bulion 1 l
  • bazylia listki 6 szt
  • kminek pół łyżeczki mielony
  • sól pół łyżeczki
  • pieprz dwie szczypty

Grzanki:

  • bagietka
  • mozzarella 100 g
  • oregano łyżeczka

Wykonanie:

Warzywa –  cebulę,  marchew,  pietruszkę, kawałek selera  myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory przekrajamy na pół, a paprykę kroimy  w słupki. Przekładamy warzywa na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200  °C przez około 40 minut. Po upieczeniu warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1 litrem bulionu i dodajemy przyprawy: pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu oraz 6 listków świeżej bazylii. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, po czym całość blendujemy na gładki krem. Zupę ponownie zagotowujemy. W międzyczasie przygotowujemy grzanki: 1 bagietkę kroimy na kromki, układamy na nich plastry mozzarelli (ok. 100 g) i posypujemy 1 łyżeczką suszonego oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 3 minuty, aż ser się roztopi. Zupę podajemy gorącą razem z chrupiącymi, serowymi grzankami. Smacznego!

Zapraszam również na krótki filmik -Krem z pieczonych pomidorów!


Komentarze

Popularne posty