Krem z pieczonych pomidorów
Nie ma nic lepszego jak pyszny i aromatyczny krem z pomidorów.
Składniki:
- pomidory dojrzałe 1 kg
- cebula 1 szt
- marchew 1 szt
- pietruszka 1szt
- seler kawałek
- papryka czerwona 0,5 szt
- bazylia oliwa 2 łyżki
- bulion 1 l
- bazylia listki 6 szt
- kminek pół łyżeczki mielony
- sól pół łyżeczki
- pieprz dwie szczypty
Grzanki:
- bagietka
- mozzarella 100 g
- oregano łyżeczka
Wykonanie:
Warzywa – cebulę, marchew, pietruszkę, kawałek selera myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory przekrajamy na pół, a paprykę kroimy w słupki. Przekładamy warzywa na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 40 minut. Po upieczeniu warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1 litrem bulionu i dodajemy przyprawy: pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu oraz 6 listków świeżej bazylii. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, po czym całość blendujemy na gładki krem. Zupę ponownie zagotowujemy. W międzyczasie przygotowujemy grzanki: 1 bagietkę kroimy na kromki, układamy na nich plastry mozzarelli (ok. 100 g) i posypujemy 1 łyżeczką suszonego oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 3 minuty, aż ser się roztopi. Zupę podajemy gorącą razem z chrupiącymi, serowymi grzankami. Smacznego!
Zapraszam również na krótki filmik -Krem z pieczonych pomidorów!
Komentarze
Prześlij komentarz