Cordon bleu

Chrupiący schabowy z nadzieniem. Idealny na każdą okazję.


Składniki:

  • schab 300 g (na 2 porcję)
  • sól i pieprz do smaku
  • ser żółty 4 plastry 
  • wędlina plastry 4 szt
  • jajko
  • mąka 50 g
  • bułka tarta 50 g
  • olej do smażenia 

Wykonanie:

Schab oczyść i przekrój na dwa plastry, następnie delikatnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Dopraw z obu stron solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa połóż po dwa plastry sera żółtego i wędliny, a następnie ciasno zwiń w rulon lub złóż na pół. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez około 4 minuty z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca. Podawaj na gorąco, np. z ziemniakami i ulubioną surówką.

 Smacznego!

Zapraszam również na krótki film- Gordon blue


Komentarze

Popularne posty