Bułeczki mleczne
Bułeczki są puszyste, mięciutkie i rozpływają się w ustach – idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki:
- mąka 300g
- mleko 170 ml
- drożdże 15 g
- cukier puder 45 g
- masło 50 g (roztopione)
- żółtka 2 szt
Wykonanie:
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru pudru, 2 łyżki mąki i trochę letniego mleka, wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie żółtka utrzyj z resztą cukru na puszystą masę, następnie dodaj wyrośnięty rozczyn, roztopione (ale przestudzone) masło, letnie mleko i przesianą mąkę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw je pod przykryciem na około godzinę do podrośnięcia. Po tym czasie ciasto delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm, wykrawaj krążki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 11–12 minut, aż będą delikatnie rumiane.
Zapraszam na krótki film-Bułeczki mleczne.
Komentarze
Prześlij komentarz