Bigos z młodej kapusty z koperkiem
Smak lata na talerzu, pyszny bigos z koperkiem idealny z młodymi ziemniakami. Uwielbiany przez moją rodzinne. Serdecznie zapraszam na przepis.
Składniki:
- kapusta 1 kg
- cebula 1szt
- kiełbasa np: śląska 400 g
- marchew 2 szt
- pieprz trzy szczypty
- sól łyżeczka płaska
- kminek pół łyżeczki
- liść laurowy 1 szt
- ziele angielskie 2 szt
- koperek pęczek
- woda 100 ml
Zasmażka:
- masło 2 łyżki
- mąka pszenna 1,5 łyżki
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, gdy się zeszkli dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażymy. W tym samym czasie obieramy i kroimy marchew w kostkę i dodajemy do kiełbasy. Podsmażamy parę minut razem i dodajemy poszatkowaną kapustę oraz wodę. Przyprawiamy: sól, pieprz, kminek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu około 20-25 minut.
Zasmażka: masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy, gdy ładnie się połączy dodajemy do bigosu wraz z pokrojonym drobno koperkiem.
Smacznego!
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz