Bigos z młodej kapusty z koperkiem

Smak lata na talerzu, pyszny bigos z koperkiem idealny z młodymi ziemniakami. Uwielbiany przez moją rodzinne. Serdecznie zapraszam na przepis.



Składniki:

  • kapusta 1 kg
  • cebula 1szt
  • kiełbasa np: śląska 400 g
  • marchew 2 szt
  • pieprz trzy szczypty
  • sól łyżeczka płaska
  • kminek pół łyżeczki
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • koperek pęczek
  • woda 100 ml

Zasmażka:

  • masło 2 łyżki
  • mąka pszenna 1,5 łyżki

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, gdy się zeszkli dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażymy. W tym samym czasie obieramy i kroimy marchew w kostkę i dodajemy do kiełbasy. Podsmażamy parę minut razem i dodajemy poszatkowaną kapustę oraz wodę. Przyprawiamy: sól, pieprz, kminek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu około 20-25 minut. 

Zasmażka: masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy, gdy ładnie się połączy dodajemy do bigosu wraz z pokrojonym drobno koperkiem. 

Smacznego!

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.


Komentarze

Popularne posty