Zupa gulaszowa z karkówki
Pyszna i sycąca zupa gulaszowa. Smaczne i szybkie danie, które z pewnością zadowoli każdego.
Składniki:
- karkówka 80 dag
- ziemniaki 4-5 szt
- papryka 0,5 szt
- marchew 1 szt
- seler kawałek
- pietruszka 1 szt
- cebula 1 szt
- czosnek 1 ząbek
- kminek pół łyżeczki
- liść laurowy3 szt
- ziele angielskie 3 szt
- sól 2 łyżeczki
- pieprz dwie szczypty
- papryka słodka 1 łyżeczka
- papryka ostra 2 szczypty
- koncentrat pomidorowy łyżka stołowa
- passata pomidorowa 200 ml
Wykonanie:
Karkówkę, myjemy i osuszamy, kroimy na paseczki i doprawiamy łyżeczką soli oraz łyżeczką słodkiej papryki . Mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na lekko rumiany kolor. Podsmażone mięso przekładamy do garnka i dolewamy 1 l wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu, gdy straci surowość dodajemy czosnek oraz pokrojone w kostkę warzywa : paprykę, marchew, seler oraz pietruszkę. Smażymy razem około 3-4 minuty i przekładamy warzywa do gotującego się mięsa. Zupę przyprawiamy - liściem laurowym, zielem angielskim, łyżeczką soli oraz kminkiem. Gotujemy pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową oraz resztę przypraw - pieprz i ostrą paprykę. Gotujemy przez 15 minut. Smacznego!
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz