Zupa gulaszowa z karkówki

Pyszna i sycąca zupa gulaszowa. Smaczne i szybkie danie, które z pewnością zadowoli każdego.


Składniki:

  • karkówka 80 dag
  • ziemniaki 4-5 szt
  • papryka 0,5 szt
  • marchew 1 szt
  • seler kawałek
  •  pietruszka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • kminek pół łyżeczki
  • liść laurowy3 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • sól 2 łyżeczki
  • pieprz dwie szczypty
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • papryka ostra 2 szczypty
  • koncentrat pomidorowy łyżka stołowa
  • passata pomidorowa 200 ml

Wykonanie:

Karkówkę, myjemy i osuszamy, kroimy na paseczki i doprawiamy łyżeczką soli oraz łyżeczką słodkiej papryki . Mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na lekko rumiany kolor. Podsmażone mięso przekładamy do garnka i dolewamy 1 l wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na tłuszczu, gdy straci surowość dodajemy czosnek oraz pokrojone w kostkę warzywa : paprykę, marchew, seler oraz pietruszkę. Smażymy razem około 3-4 minuty i przekładamy warzywa do gotującego się mięsa. Zupę przyprawiamy - liściem laurowym, zielem angielskim, łyżeczką soli oraz kminkiem. Gotujemy pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową oraz resztę przypraw - pieprz i ostrą paprykę. Gotujemy przez 15 minut. Smacznego!

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.


Komentarze

Popularne posty