Syrop z mięty na zimę
Syrop z mięty na zimę. Doskonały dodatek do wody, herbaty czy mojito. Zapraszam na sprawdzony i pyszny przepis.
Składniki:
- mięta 200 g
- cukier 250 g
- sok z połowy cytryny
- woda 1L
Wykonanie:
Do wody dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy miętę, gotujemy około dwie minuty, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Zostawiamy tak syrop na 24 godziny aby dobrze się wszystko przegryzło. Po tym czasie wyciągamy miętę i ponownie doprowadzamy do wrzenia . Gorący syrop przelewamy do czystych wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Obracamy wieczkiem do dołu i pozostawiamy tak do wystygnięcie. Gotowy syrop przechowujemy w ciemnym miejscu.
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy
Facebook, Zostaw SUB-a i bądź na bieżąco, Tik Tok
Komentarze
Prześlij komentarz