Syrop z mięty na zimę

Syrop z mięty na zimę. Doskonały dodatek do wody, herbaty czy mojito. Zapraszam na sprawdzony i pyszny przepis.


Składniki:

  • mięta 200 g
  • cukier 250 g
  • sok z połowy cytryny
  • woda 1L



Wykonanie:

Do wody dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy miętę, gotujemy około dwie minuty, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Zostawiamy tak syrop na 24 godziny aby dobrze się wszystko przegryzło. Po tym czasie wyciągamy miętę i ponownie doprowadzamy do wrzenia . Gorący syrop przelewamy do czystych wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Obracamy wieczkiem do dołu i pozostawiamy tak do wystygnięcie. Gotowy syrop przechowujemy w ciemnym miejscu.

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy 


FacebookZostaw SUB-a i bądź na bieżącoTik Tok

Komentarze

Popularne posty