Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym są delikatne i bardzo smaczne, do tego nie trzeba wielu składników, pasują w towarzystwie ziemniaków, kaszy czy ryżu. Zapraszam na sprawdzony przepis.




Składniki:

  • mięso mielone z łopatki 600 g
  • bułka pszenna 0,5 szt
  • jajko 1 szt
  • koperek pęczek
  • cebula 0,5 szt
  • sól łyżeczka
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • mąka  50 g

Sos:

  • bulion 0,5 l
  • śmietana 18% łyżka stołowa
  • mąka pszenna półtora łyżki
  • woda 100 ml

Wykonie:

Bułkę moczymy w wodzie. Koperek kroimy drobno, a cebulę w kostkę. Do mięsa dodajemy-namoczoną bułkę, cebulę, 1/3 koperku oraz: jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpet w dłoni, obtaczamy w mące i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 8-10 minut. Bulion rozgrzewamy w garnku, dodajemy upieczone pulpety, mąkę i śmietanę rozrabiamy z wodą za pomocą trzepaczki i wlewamy do buliony. Dodajemy resztę koperku i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.


Komentarze

Popularne posty