Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety w sosie koperkowym są delikatne i bardzo smaczne, do tego nie trzeba wielu składników, pasują w towarzystwie ziemniaków, kaszy czy ryżu. Zapraszam na sprawdzony przepis.
Składniki:
- mięso mielone z łopatki 600 g
- bułka pszenna 0,5 szt
- jajko 1 szt
- koperek pęczek
- cebula 0,5 szt
- sól łyżeczka
- pieprz 1/3 łyżeczki
- mąka 50 g
Sos:
- bulion 0,5 l
- śmietana 18% łyżka stołowa
- mąka pszenna półtora łyżki
- woda 100 ml
Wykonie:
Bułkę moczymy w wodzie. Koperek kroimy drobno, a cebulę w kostkę. Do mięsa dodajemy-namoczoną bułkę, cebulę, 1/3 koperku oraz: jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i formujemy pulpet w dłoni, obtaczamy w mące i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 8-10 minut. Bulion rozgrzewamy w garnku, dodajemy upieczone pulpety, mąkę i śmietanę rozrabiamy z wodą za pomocą trzepaczki i wlewamy do buliony. Dodajemy resztę koperku i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz