Makaron Tagliatelle z warzywami

Wiosenny delikatny, bardzo kolorowy i smaczny makaron z warzywami. Idealny na ciepłe dni jak i dla osób dbających o linie.

Składniki: 

  • makaron tagliatelle 300 g
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • cukinia 1 szt
  • marchew 2 szt
  • pomidor koktajlowy 10 szt
  • natka pietruszki pęczek 
  • sól trzy szczypty + do wody na makaron
  • pieprz dwie szczypty
  • oregano pół łyżeczki
  • pomidor suszony 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżki

Dodatkowo:

  • parmezan tarty

Wykonanie:

Zaczynamy od nastawienia wody na makaron (gotujemy według instrukcji na opakowaniu). Obraną marchew i cukinię ścieramy na szatkownicy na długie cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy straci surowość dodajemy czosnek  przeciśnięty przez praskę. Do podsmażonej cebuli dodajmy marchew oraz cukinię i doprawiamy: oregano, suszonymi pomidorami, solą oraz pieprzem. Podsmażamy wszystko około 4-5 minuty na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy pomidorki pokrojone na pół oraz pokrojoną natkę pietruszki. Łączymy warzywa z ugotowanym makaronem i posypujemy parmezanem. Smacznego!

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.




Komentarze

Popularne posty