Makaron Tagliatelle z warzywami
Wiosenny delikatny, bardzo kolorowy i smaczny makaron z warzywami. Idealny na ciepłe dni jak i dla osób dbających o linie.
Składniki:
- makaron tagliatelle 300 g
- cebula 1 szt
- czosnek 1 ząbek
- cukinia 1 szt
- marchew 2 szt
- pomidor koktajlowy 10 szt
- natka pietruszki pęczek
- sól trzy szczypty + do wody na makaron
- pieprz dwie szczypty
- oregano pół łyżeczki
- pomidor suszony 1 łyżeczka
- oliwa 2 łyżki
Dodatkowo:
- parmezan tarty
Wykonanie:
Zaczynamy od nastawienia wody na makaron (gotujemy według instrukcji na opakowaniu). Obraną marchew i cukinię ścieramy na szatkownicy na długie cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy straci surowość dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Do podsmażonej cebuli dodajmy marchew oraz cukinię i doprawiamy: oregano, suszonymi pomidorami, solą oraz pieprzem. Podsmażamy wszystko około 4-5 minuty na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy pomidorki pokrojone na pół oraz pokrojoną natkę pietruszki. Łączymy warzywa z ugotowanym makaronem i posypujemy parmezanem. Smacznego!
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz