Keczup z cukinii
Domowy keczup z cukinii to prawdziwy hit lata – aromatyczny, pełen warzywnego smaku! To idealna alternatywa dla sklepowego keczupu: zdrowszy, bez konserwantów, a do tego bajecznie prosty w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się do kanapek, grilla czy jako sos do makaronu. Raz spróbujesz – i już zawsze będziesz mieć słoiczek w spiżarni!
Składniki:
- cukinia 1 kg
- cebula 2 szt
- sól 1,5 łyżeczki
- cukier 40 g
- ocet 50 ml
- koncentrat pomidorowy słoiczek 200g
- oregano 1 łyżeczka
Wykonanie:
Cukinię oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Zrobi nam się z tego gęsta tzw. papka. Dodajmy do niej koncentrat pomidorowy, sól, cukier, ocet oraz oregano. Gotujmy całość jeszcze 30 minut, następnie całość blendujemy na gładką masę. Można sprawdzić smak i ewentualnie doprawić według swojego gustu. Gorący keczup przekładamy do czystych wyparzonych słoików zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od góry i zakręcamy mocno. Obracamy wieczkiem do dołu do wystygnięcia. Możemy również poddać pasteryzacji około 5 minut.
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz