Keczup z cukinii

Domowy keczup z cukinii to prawdziwy hit lata – aromatyczny,  pełen warzywnego smaku! To idealna alternatywa dla sklepowego keczupu: zdrowszy, bez konserwantów, a do tego bajecznie prosty w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się do kanapek, grilla czy jako sos do makaronu. Raz spróbujesz – i już zawsze będziesz mieć słoiczek w spiżarni!


Składniki:

  • cukinia 1 kg
  • cebula 2 szt
  • sól 1,5 łyżeczki
  • cukier 40 g
  • ocet 50 ml
  • koncentrat pomidorowy słoiczek 200g
  • oregano 1 łyżeczka


Wykonanie:

Cukinię oraz cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Zrobi nam się z tego gęsta tzw. papka. Dodajmy do niej koncentrat pomidorowy, sól, cukier, ocet oraz oregano. Gotujmy całość jeszcze 30 minut, następnie całość blendujemy na gładką masę. Można sprawdzić smak i ewentualnie doprawić według swojego gustu. Gorący keczup przekładamy do czystych wyparzonych słoików zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od góry i zakręcamy mocno. Obracamy wieczkiem do dołu do wystygnięcia. Możemy również poddać pasteryzacji około 5 minut.

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.


Komentarze

Popularne posty