Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Ciasto drożdżowe - delikatne i smaczne, z dodatkiem owoców i kruszonki jest wspaniałe.
- mąka 600 g
- cukier drobny 120 g
- drożdże 40 g
- jajka 2 szt
- masło 100 g
- mleko 250 g ciepłe
Dodatkowo:
- Owoce 300 g truskawka, śliwka
Kruszonka:
- mąka pszenna 100g
- cukier 50 g
- masło 50 g
Wykonanie:
Zaczynamy od rozczynu - do drożdży dodajemy 30 ml mleka, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut do zapracowania. Resztę składników łączymy razem w osobnej dużej misce, mąkę, cukier, jajka, masło rozpuszczone oraz mleko, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę - do miski dodajemy masło, cukier oraz mąkę i rozcieramy w dłoniach do momentu, aż powstaną małe grudki. Ciasto drożdżowe przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wciskamy lekko owoce i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Przepis jest na dużą blaszkę o wymiarach 20-30, 20-35. Polecam!
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy:
Komentarze
Prześlij komentarz