Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe - delikatne i smaczne, z dodatkiem owoców i kruszonki jest wspaniałe.

Składniki:

  • mąka 600 g
  • cukier drobny 120 g
  • drożdże 40 g
  • jajka 2 szt
  • masło 100 g
  • mleko 250 g ciepłe

Dodatkowo:

  • Owoce 300 g truskawka, śliwka

Kruszonka:

  • mąka pszenna 100g
  • cukier 50 g
  • masło 50 g

Wykonanie:

Zaczynamy od rozczynu - do drożdży dodajemy 30 ml mleka, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut do zapracowania. Resztę składników łączymy razem w osobnej dużej misce, mąkę, cukier, jajka, masło rozpuszczone oraz mleko, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę - do miski dodajemy masło, cukier oraz mąkę i rozcieramy w dłoniach do momentu, aż powstaną małe grudki. Ciasto drożdżowe przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wciskamy lekko owoce i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Przepis jest na dużą blaszkę o wymiarach 20-30, 20-35. Polecam!

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy:



Komentarze

Popularne posty