Biszkopt
Zapraszam na mój sprawdzony przepis na biszkopt. Zawszę wychodzi i jest po prostu smaczny. Ja do tego przepisu użyłam kakao aby uzyskać ciemny biszkopt. Jeśli potrzebujesz jasnego biszkoptu to pomijasz tylko kakao.
Składniki:
- jajka 6szt
- szczypta soli
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mąka pszenna 6 łyżek
- cukier drobny 6 łyżek
- kakao 3 łyżki
Wykonanie:
Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka przekładamy do suchej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Do sztywnych białek dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując do momentu, aż białka będą wręcz krystaliczne. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach, do połączenia składników. Suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy i mieszamy już rózgą. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy na całej powierzchni. Pieczemy w 170 stopniach około 25 minut, do suchego patyczka.
Wymiary blaszki 20 -30 cm.
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz