Biszkopt

Zapraszam na mój sprawdzony przepis na biszkopt. Zawszę wychodzi i jest po prostu smaczny. Ja do tego przepisu użyłam kakao aby uzyskać ciemny biszkopt. Jeśli potrzebujesz jasnego biszkoptu to pomijasz tylko kakao.


Składniki:

  • jajka 6szt
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 6 łyżek
  • cukier drobny 6 łyżek
  • kakao 3 łyżki

Wykonanie:

Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka przekładamy do suchej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Do sztywnych białek dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując do momentu, aż białka będą wręcz krystaliczne. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach, do połączenia składników. Suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy i mieszamy już rózgą. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy na całej powierzchni. Pieczemy w 170 stopniach około 25 minut, do suchego patyczka.
Wymiary blaszki 20 -30 cm.

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.


Komentarze

Popularne posty