Śledzie w oleju z cebulą

Tradycyjne apetyczne śledzie. W tej wersji zasmakują każdemu.

Warto zrobić je z wyprzedzeniem.

Składniki:

  • śledzie 6 szt z solanki
  • cebula 2szt
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie   szt
  • pieprz kulki 5 szt
  • olej 250 ml
  • sok z cytryny pół łyżeczki

Wykonanie:

Śledzie namaczamy w zimnej wodzie, około 2- 3 godziny. Zmieniając im wodę co najmniej dwa razy. Następnie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Do czystego słoika układamy warstwowo śledzie naprzemiennie z cebulą. W połowie wypełnionego słoika dodajemy warstwę przypraw: liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Następnie uzupełniamy słoik resztą śledzi i cebuli układając je nadal warstwami. Całość zalewamy olejem tak, aby wszystko było przykryte. Schładzamy w lodówce około 24 godzinny.

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.




Komentarze

Popularne posty