Śledzie w oleju z cebulą
Tradycyjne apetyczne śledzie. W tej wersji zasmakują każdemu.
Warto zrobić je z wyprzedzeniem.
Składniki:
- śledzie 6 szt z solanki
- cebula 2szt
- liść laurowy 1 szt
- ziele angielskie szt
- pieprz kulki 5 szt
- olej 250 ml
- sok z cytryny pół łyżeczki
Wykonanie:
Śledzie namaczamy w zimnej wodzie, około 2- 3 godziny. Zmieniając im wodę co najmniej dwa razy. Następnie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Do czystego słoika układamy warstwowo śledzie naprzemiennie z cebulą. W połowie wypełnionego słoika dodajemy warstwę przypraw: liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Następnie uzupełniamy słoik resztą śledzi i cebuli układając je nadal warstwami. Całość zalewamy olejem tak, aby wszystko było przykryte. Schładzamy w lodówce około 24 godzinny.
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz