Śledzie po Żydowsku
Śledzie po Żydowsku idealna przekąska na wszystkie rodzaje imprez okolicznościowych. Jest to przystawka, którą warto zrobić wcześniej, aby wszystkie składniki się idealnie przegryzły.
Składniki:
- śledzie 5 szt a la matjas w zalewie solankowej
- cebula 2 szt
- ogórek konserwowy 4 szt
- czosnek 3 ząbki
- ocet 2 łyżki
- olej 50 ml
- liść laurowy 2 szt
- ziele angielskie 2 szt
- koperek pęczek
Wykonanie:
Zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie około 2-3 godziny. Długość moczenia zależy od słoności śledzi. Następnie śledzie układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Kroimy na mniejsze 2- 3 cm kawałki. Cebulę oraz ogórki pokrójmy w półplasterki. Do cebuli dodajmy dwie szczypty soli oraz ocet, mieszamy i dodajmy ogórka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Do całości dodajemy śledzie i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, koperek oraz olej. Mieszamy i schładzamy. Po dwóch godzinach są pyszne choć najlepsze po 24 godzinach.
Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmiku instruktarzowego:
Komentarze
Prześlij komentarz