Śledzie po Żydowsku

Śledzie po Żydowsku idealna przekąska na wszystkie rodzaje imprez okolicznościowych. Jest to przystawka, którą warto zrobić wcześniej, aby wszystkie składniki się idealnie przegryzły.


Składniki:


  • śledzie 5 szt a la matjas w zalewie solankowej
  • cebula 2 szt
  • ogórek konserwowy 4 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • ocet 2 łyżki
  • olej 50 ml
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • koperek pęczek


Wykonanie:

Zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie około 2-3 godziny. Długość moczenia zależy od słoności śledzi. Następnie śledzie układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Kroimy na mniejsze 2- 3 cm kawałki. Cebulę oraz ogórki pokrójmy w półplasterki. Do cebuli dodajmy dwie szczypty soli oraz ocet, mieszamy i dodajmy ogórka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Do całości dodajemy śledzie i  przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, koperek oraz olej. Mieszamy i schładzamy. Po dwóch godzinach są pyszne  choć najlepsze po 24 godzinach.


Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmiku instruktarzowego:



Komentarze

Popularne posty