Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku w lekko pikantnym sosie.
Sprawdzą się na święta oraz inne uroczystości.
Składniki:
- śledzie 5 szt z solanki
- cebula 2 szt
- śliwki suszone garść
- ziele angielskie 3szt
- liść laurowy 2szt
- majeranek pół łyżeczki
- pieprz pół łyżeczki
- papryka ostra dwie szczypty
- ocet 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy 4 łyżki
- cukier dwie łyżeczki
- olej 3 łyżki
Wykonanie:
Śledzie namaczamy, aby pozbyć się nadmiaru soli, około 2-3 godzinny co jakiś czas zmieniając im wodę. Następnie je osuszamy na ręczniku papierowym. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki około 2,5 cm. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy straci surowość dodajemy pokrojone śliwki. Mieszamy wszystko razem i dodajemy resztę składników: koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, paprykę, cukier, ocet oraz majeranek. Ponownie mieszamy i podsmażamy całość jeszcze parę minut. Do wystudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie i łączymy ze sobą.
Pyszne są już po 12 godzinach, ale najlepsze po 24.
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz