Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku w lekko pikantnym sosie. 

Sprawdzą się na święta oraz inne uroczystości.

Składniki:

  • śledzie 5 szt z solanki
  • cebula 2 szt
  • śliwki suszone garść
  • ziele angielskie 3szt
  • liść laurowy 2szt
  • majeranek pół łyżeczki
  • pieprz pół łyżeczki
  • papryka ostra dwie szczypty
  • ocet 2 łyżki 
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • cukier dwie  łyżeczki
  • olej 3 łyżki 
Wykonanie:

Śledzie namaczamy, aby pozbyć się nadmiaru soli, około 2-3 godzinny co jakiś czas zmieniając im wodę. Następnie je osuszamy na ręczniku papierowym. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki około 2,5 cm. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy straci surowość dodajemy pokrojone śliwki. Mieszamy wszystko razem i dodajemy resztę składników: koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, paprykę, cukier, ocet oraz majeranek. Ponownie mieszamy i podsmażamy całość jeszcze parę minut. Do wystudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie i łączymy ze sobą. 
Pyszne są już po 12 godzinach, ale najlepsze po 24. 

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.  



Komentarze

Popularne posty