Paszteciki z pieczarkami- z ciasta francuskiego

Paszteciki świetnie nadają się na przystawkę, kolacje czy jako dodatek do barszczyku.

Składniki:

  • ciasto francuskie 1 arkusz
  • pieczarki 300-350 g
  • cebula 1 szt mała 
  • ser żółty 10 dag starty
  • jajko 1 szt
  • oregano 
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki mała garść
  • masło 1 łyżka

Wykonanie:

Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, gdy straci surowość, dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażone pieczarki przyprawiamy solą około 1/4 łyżeczki oraz dodajemy do nich dwie szczypty oregano i pieprzu. Do przestudzonych pieczarek dodajemy starty ser oraz pokrojoną natkę pietruszki. Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy farsz w równym pasku wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta. Przykrywamy całość ciastem. Nadmiar ciasta odkrajamy i powtarzamy tą czynność. Rulony ciasta kroimy na mniejsze kawałki na długość około 5 cm. Otrzymane kawałki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajmy, że paszteciki układamy łączeniem do dołu   Smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 12- minut. Smacznego

Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku.


Komentarze

Popularne posty