Paszteciki z pieczarkami- z ciasta francuskiego
Paszteciki świetnie nadają się na przystawkę, kolacje czy jako dodatek do barszczyku.
Składniki:
- ciasto francuskie 1 arkusz
- pieczarki 300-350 g
- cebula 1 szt mała
- ser żółty 10 dag starty
- jajko 1 szt
- oregano
- sól i pieprz
- natka pietruszki mała garść
- masło 1 łyżka
Wykonanie:
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, gdy straci surowość, dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażone pieczarki przyprawiamy solą około 1/4 łyżeczki oraz dodajemy do nich dwie szczypty oregano i pieprzu. Do przestudzonych pieczarek dodajemy starty ser oraz pokrojoną natkę pietruszki. Ciasto francuskie rozwijamy i nakładamy farsz w równym pasku wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta. Przykrywamy całość ciastem. Nadmiar ciasta odkrajamy i powtarzamy tą czynność. Rulony ciasta kroimy na mniejsze kawałki na długość około 5 cm. Otrzymane kawałki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajmy, że paszteciki układamy łączeniem do dołu Smarujemy paszteciki roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 12- minut. Smacznego
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku.
Komentarze
Prześlij komentarz