Pankejki

Puszyste pankejki, uwielbiane przez moich najbliższych. 


Z moimi przepisami wszystko ci się uda!



Składniki:

  • mąka pszenna 300 g
  • cukier  puder 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki 
  • soda oczyszczona łyżeczka
  • mleko 300 ml tłuste
  • jajko 1 szt
  • masło 2 łyżki roztopione


Wykonanie:

Mieszamy mieszankę suchą, mąkę z cukrem: sodę oraz proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki : jajko oraz mleko łączymy ze sobą, następnie dodajemy do mieszanki suchej i energicznie mieszamy trzepaczką dodając roztopione masło. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni około minutę na każdą ze stron. Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą lub z owocami.

Zapraszam również na krótki filmik instruktarzowy.



Komentarze

Popularne posty