Makowiec Japoński

Ten wilgotny, aromatyczny makowiec to klasyk, który zawsze znika jako pierwszy ze stołu! Puszysty, pełen maku, soczystych jabłek i rodzynek, z delikatną czekoladową polewą i chrupiącymi orzechami – smakuje dokładnie tak, jak u babci. Prosty w przygotowaniu, a efekt zachwyca wszystkich domowników. 


Składniki:

  • mak mielony 400g
  • mleko 0,5l
  • rodzynki 60 g
  • jabłka 4-5 szt
  • masło 200g
  • jajka 5 szt
  • cukier 1 szklanka
  • cukier wanilinowy 1 szt
  • kasza manna 0,5 szklanki około 
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki 

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna 100g
  • mleko 4 łyżki stołowe
  • migdały lub orzechy do posypania

Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy mielony mak i zalewamy go gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby zmiękły, a kostkę masła rozpuszczamy w rondelku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy mak ostygnie, dodajemy połowę masła, odsączone rodzynki oraz starte jabłka, po czym wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misie ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym przez 8–10 minut na puszystą, jasną masę, następnie wlewamy pozostałe masło i krótko miksujemy do połączenia składników. Do maku wlewamy połowę masy jajecznej i delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy resztę wraz z kaszą manną i proszkiem do pieczenia, łącząc całość w jednolitą masę. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175°C przez 55–60 minut, aż makowiec będzie złocisty i sprężysty.

Polewa: czekoladę mleczną rozpuszczamy z mlekiem w rondelku, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone ciasto studzimy, polewamy polewą i posypujemy migdałami lub orzechami, tworząc pyszne, efektowne wykończenie. 

Zapraszam również na krótki film- Makowiec Japoński


Komentarze

Popularne posty