Makowiec Japoński
Ten wilgotny, aromatyczny makowiec to klasyk, który zawsze znika jako pierwszy ze stołu! Puszysty, pełen maku, soczystych jabłek i rodzynek, z delikatną czekoladową polewą i chrupiącymi orzechami – smakuje dokładnie tak, jak u babci. Prosty w przygotowaniu, a efekt zachwyca wszystkich domowników.
Składniki:
- mak mielony 400g
- mleko 0,5l
- rodzynki 60 g
- jabłka 4-5 szt
- masło 200g
- jajka 5 szt
- cukier 1 szklanka
- cukier wanilinowy 1 szt
- kasza manna 0,5 szklanki około
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Dodatkowo:
- czekolada mleczna 100g
- mleko 4 łyżki stołowe
- migdały lub orzechy do posypania
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy mielony mak i zalewamy go gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby zmiękły, a kostkę masła rozpuszczamy w rondelku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy mak ostygnie, dodajemy połowę masła, odsączone rodzynki oraz starte jabłka, po czym wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misie ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym przez 8–10 minut na puszystą, jasną masę, następnie wlewamy pozostałe masło i krótko miksujemy do połączenia składników. Do maku wlewamy połowę masy jajecznej i delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy resztę wraz z kaszą manną i proszkiem do pieczenia, łącząc całość w jednolitą masę. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175°C przez 55–60 minut, aż makowiec będzie złocisty i sprężysty.
Polewa: czekoladę mleczną rozpuszczamy z mlekiem w rondelku, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone ciasto studzimy, polewamy polewą i posypujemy migdałami lub orzechami, tworząc pyszne, efektowne wykończenie.
Zapraszam również na krótki film- Makowiec Japoński
Komentarze
Prześlij komentarz