Murzynek
Murzynek klasyczny, mięciutki a zarazem wilgotny.
Idealny na spotkania przy kawie czy herbacie.
Zapraszam!
Składniki:
- mleko 120 ml
- cukier 250 g
- cukier wanilinowy 30g
- kakao 4 łyżki stołowe
- masło 200g
- jajka 4szt
- mąka pszenna 250 g
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Dodatkowo:
- Wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
Do rondelka dodajemy: mleko, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru, cały czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy trzepaczką, aż masło się rozpuści, 1/2 szklanki masy odlewamy na polewę. Do reszty wystudzonej masy dodajemy żółtka i energicznie mieszamy dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach około 30-35 minut. Wystudzone ciasto, polewamy pozostałą polewą. Możemy dekoracyjnie posypać wiórkami kokosowymi.
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz