Murzynek

Murzynek klasyczny, mięciutki a zarazem wilgotny.

Idealny na spotkania przy kawie czy herbacie.

Zapraszam!

Składniki:

  • mleko 120 ml
  • cukier 250 g
  • cukier wanilinowy 30g
  • kakao 4 łyżki stołowe
  • masło 200g
  • jajka 4szt
  • mąka pszenna 250 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki


Dodatkowo:

  • Wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie:

Do rondelka dodajemy: mleko, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru, cały czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy trzepaczką, aż  masło się rozpuści, 1/2 szklanki masy odlewamy na polewę. Do reszty wystudzonej masy dodajemy żółtka i energicznie mieszamy dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach około 30-35 minut. Wystudzone ciasto, polewamy pozostałą polewą. Możemy dekoracyjnie posypać wiórkami kokosowymi.

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.


Komentarze

Popularne posty