Makaron w sosie śmietanowym
Makaron w sosie śmietanowym. Prosty i pyszny obiad jak z ekskluzywnej restauracji w parę chwil.
Składniki:
- makaron 250 g
- boczek 30 dag
- cebula 1 szt
- por biała część około 6 cm
- pieczarki 6 szt
- czosnek 2 ząbki
- śmietana 30% 300ml
- sól pół płaskiej łyżeczki
- pieprz dwie szczypty
Dodatkowo:
- garść rukoli
- parmezan 30 g
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w paseczki. Pora w półplasterki, cebulę w kostkę. Na suchej nagrzanej patelni podsmażamy boczek, gdy się wytopi i podsmaży dodajemy pora oraz cebulę, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podlewamy śmietanką, chwilkę gotujemy, gdy śmietana zgęstnieje dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy razem i gotowe.
Makaron świetnie smakuję z rukolą oraz parmezenam, które możemy dodać już na gotowe danie.
Zapraszam również na krótki filmik instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz