Makaron w sosie śmietanowym

Makaron w sosie śmietanowym. Prosty i pyszny obiad jak z ekskluzywnej restauracji w parę chwil.


 Składniki:

  • makaron 250 g
  • boczek 30 dag
  • cebula 1 szt
  • por biała część około 6 cm
  • pieczarki 6 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietana 30%  300ml
  • sól pół płaskiej łyżeczki 
  • pieprz dwie szczypty
Dodatkowo:
  • garść rukoli
  • parmezan 30 g

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w paseczki. Pora w półplasterki, cebulę w kostkę. Na suchej nagrzanej patelni podsmażamy boczek, gdy się wytopi i podsmaży dodajemy pora oraz cebulę, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podlewamy śmietanką, chwilkę gotujemy, gdy śmietana zgęstnieje dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy razem i gotowe.

Makaron świetnie smakuję z rukolą oraz parmezenam, które możemy dodać już na gotowe danie.

Zapraszam również na krótki filmik instruktarzowy.



Komentarze

Popularne posty