Makaron domowy
Domowy makaron - przekonasz się jaki jest prosty w wykonaniu - będzie u ciebie częstym dodatkiem do wielu zup i potraw. Z podanego przepisu wyszło mi 400g ugotowanego makaronu.
Składniki:
- mąka pszenna szklana 160g plus do podsypania
- jajka 2 żółtka
- jajko 1 szt.
- łyżka stołowa oliwy lub oleju
- łyżka stołowa wody
- sól pół łyżeczki
Jeśli posiadasz robot planetarny wystarczy wszystkie składniki: mąkę jajka, oliwę wodę oraz sól dać do misy robota i połączyć za pomocą haka około 2 minuty. Przy wyrabianiu ręcznym, również wszystkie składniki dajemy do misy i ugniatamy ręcznie do momentu połączenia się składników, aż przestanie się kleić do rąk. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około godzinę, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy cztery kawałki i cieniutko wałkujemy, rozwałkowane ciasto posypujemy mąką i zwijamy w rulon jak naleśnika. Następnie cieniutko kroimy. Pokrojone paseczki od razu rozrzucamy delikatnie po desce, aby się nie skleiły. Z resztą ciasta robimy tak samo. Makaron gotujemy w posolonej wodzie około 3-4 minuty. Następnie przelewamy go zimną wodą tzw. hartowanie.
Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmiku instruktarzowego.
Komentarze
Prześlij komentarz