Fasola po bretońsku

Fasola po bretońsku, mój ulubiony przepis!

Zadowoli każdego fana fasoli.

Składniki:

  • fasola Jaś 400g
  • kiełbasa 400 g
  • boczek 200g 
  • cebula 1 szt
  • woda 1200ml
  • liść laurowy 2szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • sól 1,5 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • ostra papryka dwie szczypty
  • majeranek łyżeczka
  • pieprz mielony 0,5 ł
  • koncentrat pomidorowy 2łyżki
  • pomidory w puszce 2 szt lub passata 

Wykonanie:

Fasolę moczymy w wodzie - najlepiej całą noc. Następnie wymieniamy wodę na świeżą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy 1,5 godziny, aż fasola zmięknie. W międzyczasie kroimy boczek i cebulę w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Podsmażanie zaczynamy od boczku. Gdy boczek wytopi tłuszcz dodajemy kiełbasę, a gdy kiełbasa się zarumieni dodajemy cebulę. Ja lubię to mocno podsmażyć, ale róbcie to wg swojego uznania. Pomidory blendujemy z koncentratem pomidorowym i łączymy wszystkie składniki z gotującą się fasolą.  Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą,  kminkiem, pieprzem oraz solą. Po złączeniu składników gotujemy około kwadrans. Na parę minut przed wyłączeniem dodajemy majeranek. Polecam!

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.







Komentarze

Popularne posty