Dewolay z masłem i serem

Klasyczny dewolay, który każdy z nas zna jest z masłem ziołowym.

Proponuję swoją wersję! Z pysznym wypływającym masłem i ciągnącym się serem.


 

Składniki:

  • filet z kurczaka 2szt (średnie)
  • masło 80 g
  • ser żółty 4 plastry
  • sól i pieprz do smaku
  • olej około 200 ml

Panierka:

  • Jajko
  • mleko 5 łyżek
  • mąka 3 łyżki
  • bułka tarta 7 łyżek


Wykonanie:

Fileta oczyszczamy usuwamy polędwiczki, przekrajamy wzdłuż na pół, równomiernie i delikatnie rozklepujemy tłuczkiem w taki sposób aby nie zrobić dziur w mięsie. Fileta doprawiamy solą oraz pieprzem. Zimne masło dzielimy na cztery równe porcje, każdą porcję owijamy plastrem żółtego sera.  Masło zawinięte w ser kładziemy na mięsie i zawijamy ciasno, dociskając i formując w dłoni. Przygotowane dewolaye panierujemy dwa razy w mące, następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu około 8-10 minut. Tłuszcz utrzymujemy na wolnym ogniu, aby zbyt szybko się nie zarumienił.

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.



Komentarze

Popularne posty