Dewolay z masłem i serem
Klasyczny dewolay, który każdy z nas zna jest z masłem ziołowym.
Proponuję swoją wersję! Z pysznym wypływającym masłem i ciągnącym się serem.
Składniki:
- filet z kurczaka 2szt (średnie)
- masło 80 g
- ser żółty 4 plastry
- sól i pieprz do smaku
- olej około 200 ml
Panierka:
- Jajko
- mleko 5 łyżek
- mąka 3 łyżki
- bułka tarta 7 łyżek
Wykonanie:
Fileta oczyszczamy usuwamy polędwiczki, przekrajamy wzdłuż na pół, równomiernie i delikatnie rozklepujemy tłuczkiem w taki sposób aby nie zrobić dziur w mięsie. Fileta doprawiamy solą oraz pieprzem. Zimne masło dzielimy na cztery równe porcje, każdą porcję owijamy plastrem żółtego sera. Masło zawinięte w ser kładziemy na mięsie i zawijamy ciasno, dociskając i formując w dłoni. Przygotowane dewolaye panierujemy dwa razy w mące, następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu około 8-10 minut. Tłuszcz utrzymujemy na wolnym ogniu, aby zbyt szybko się nie zarumienił.
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz