Bitki ze schabu
Bitki ze schabu w sosie własnym. Pyszny schab w sosie własnym, który idealnie pasuję z ziemniakami, kluskami śląskimi czy kaszą. Zapraszam
Składniki:
- schab 1 kg
- cebula 2 szt
- olej do smażenia
- sól łyżeczka plus do posypania kotletów
- pieprz pół łyżeczki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- liść laurowy 2szt
- ziele angielskie 2szt
- woda 600 ml
- mąka pszenna około 100 g
Wykonanie:
Schab oczyszczamy z tłuszczu, następnie kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Równomiernie i delikatnie rozklepujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Schab obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 1-2 minuty na stronę na złoty kolor. Mięso usmażone przekładamy do większego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę około 5 minut. Cebulę dodajemy do mięsa całość zalewamy wodą i dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz paprykę słodką. Gotujemy pod przykryciem około 40- 50 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pieprz i zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą. Dwie łyżeczki mąki mieszamy w 50 ml wody i powoli dodajemy do gotującego się sosu, cały czas mieszając.
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz