Bitki ze schabu

Bitki ze schabu w sosie własnym. Pyszny schab w sosie własnym, który idealnie pasuję z ziemniakami, kluskami śląskimi czy kaszą. Zapraszam




Składniki:

  • schab 1 kg
  • cebula 2 szt
  • olej do smażenia
  • sól łyżeczka plus do posypania kotletów
  • pieprz pół łyżeczki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2szt
  • ziele angielskie 2szt
  • woda 600 ml
  • mąka pszenna około 100 g


Wykonanie:

Schab oczyszczamy z tłuszczu, następnie kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Równomiernie i delikatnie rozklepujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Schab obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 1-2 minuty na stronę na złoty kolor. Mięso usmażone przekładamy do większego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę około 5 minut. Cebulę dodajemy do mięsa całość zalewamy wodą i dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz paprykę słodką. Gotujemy pod przykryciem około 40- 50 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pieprz i zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą. Dwie łyżeczki mąki mieszamy w 50 ml wody i powoli dodajemy do gotującego się sosu, cały czas mieszając. 


Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.



Komentarze

Popularne posty