Zakwas z buraków


Zakwas z buraków jest podstawą dobrego barszczu, ale również ma nieoceniony wpływ na naszą odporność. 

Składniki:


  • buraki około 2 kg
  • sól kamienna 1,5 łyżki stołowej
  • woda 1,5 l
  • czosnek 6 ząbków
  • liść laurowy 7szt
  • ziele angielskie 7 szt

 Wykonanie:

Buraczki myjemy, następnie obieramy i kroimy na plastry grubości około 0,5 cm. Układamy do gliniaka lub dużego słoika, dodając na przemiennie czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Buraczki od góry układamy ciasno, aby żaden nie wypłynął na górę. Następnie w letniej przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól. Na jeden litr wody przypada jedna łyżka stołowa soli. Buraczki uzupełniamy wodą tak aby były wszystkie przykryte. Dajemy na gliniak lub słój przykrywkę nie zamykając jej do końca. Zakwas odkładamy na około trzy dni, po tym czasie ściągamy z góry czystą łyżką pianę, która się zebrała i odstawiamy na kolejne dwa trzy dni. Gotowy zakwas przecedzamy, przelewamy do czystych słoików i trzymamy w lodówce. 

Do każdego przepisu jej też krótki filmik instruktarzowy, który warto zobaczyć.



Komentarze

Popularne posty