Tarta ze szpinakiem
Zapraszam na wyjątkowo smaczną Tartę, która sprawdzi się na specjalne uroczystości rodzinne.
Ilość składników wystarczy na wykonanie dwóch Tart.
Serdecznie zapraszam:
Składniki: (na ciasto)
- mąka pszenna 400g
- masło 200g
- żółtka 2szt
- śmietana 18% 2 łyżki
- szczypta soli
Składniki: (na farsz)
- szpinak mrożony 400g (rozmrożony)
- czosnek 2 ząbki
- śmietana 30% 50ml
- ser typu feta 100g
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- pomidorki koktailowe 10 szt
- ser mozzarella około 10 dag
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na około 0,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy cieniutko. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-12 minut.
Rozmrożony szpinak podsmażamy na łyżce oleju, następnie przeciskamy do niego czosnek, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu, podlewamy śmietaną i dusimy parę minut. Na końcu dodajemy ser feta i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Farsz wykładamy na tartę, na wierz układamy pomidorki przekrojonę na pół oraz posypujemy tartym serem mozzarella. Całość pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
Poniżej wykonanie w postaci krótkiego filmiku.
Komentarze
Prześlij komentarz