Tarta ze szpinakiem

Zapraszam na wyjątkowo smaczną Tartę, która sprawdzi się na specjalne uroczystości rodzinne. 

Ilość składników wystarczy na wykonanie dwóch Tart. 

Serdecznie zapraszam:

Składniki: (na ciasto) 


  • mąka pszenna 400g
  • masło 200g
  • żółtka 2szt
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • szczypta soli

Składniki:  (na farsz)

  • szpinak mrożony 400g (rozmrożony)
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietana 30% 50ml
  • ser typu feta 100g
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • pomidorki koktailowe 10 szt
  • ser mozzarella około 10 dag

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na około 0,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy cieniutko. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem w paru miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-12 minut. 

Rozmrożony szpinak podsmażamy na łyżce oleju, następnie przeciskamy do niego czosnek, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu, podlewamy śmietaną i dusimy parę minut. Na końcu dodajemy ser feta i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Farsz wykładamy na tartę, na wierz układamy pomidorki przekrojonę na pół oraz posypujemy tartym serem mozzarella. Całość pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.


Poniżej wykonanie w postaci krótkiego filmiku.



Komentarze

Popularne posty