Szarlorka
Zapraszam na wyjątkowo smaczną i prostą szarlotkę
Składniki: (na ciasto)
- mąka pszenna 500g
- margaryna 250g
- jajka 2 żółtka 1 całe jajko
- cukier puder 130g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier wanilinowy
Składniki: (nadzienie)
- jabłka 2,5 kg
- cynamon łyżeczka
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy. Następnie przekrajamy je na pół, jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja blaszka ma wymiary 24/40cm), drugą zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy cynamon. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto, a resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch zakrywając utarte jabłka. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut na złoty kolor. Gotową szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz