Szarlorka

 

 

Zapraszam na wyjątkowo smaczną i prostą szarlotkę

Składniki: (na ciasto)

  • mąka pszenna 500g
  • margaryna 250g
  • jajka 2 żółtka 1 całe jajko
  • cukier puder 130g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

Składniki: (nadzienie)

  • jabłka 2,5 kg
  • cynamon łyżeczka

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy. Następnie przekrajamy je na pół, jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja blaszka ma wymiary 24/40cm), drugą zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy cynamon. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto, a resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch zakrywając utarte jabłka. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut na złoty kolor. Gotową szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.

 


 

Komentarze

Popularne posty