Pączki z marmoladą
Pączki domowe z marmoladą, tradycyjny domowy przepis, łatwy i zdecydowanie najlepszy!
Składniki:
- mąka pszenna 550 g (przepis na około 18 pączków)
- drożdże 40g
- sól szczypta
- cukier 90 g
- żółtka jajek 4 szt
- wódka lub ocet łyżka stołowa
- masło 50 g
- mleko 250 ml ciepłe
Dodatkowo:
- tłuszcz 600 ml
- marmolada
- cukier puder
Wykonanie:
Rozczyn - do drożdży dodajemy łyżkę cukru, sól oraz parę łyżek mąki. Wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy czystą ściereczką na około 15 minut.
W między czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką masę. Do rozczynu dodajemy utarte żółtka, roztopione masło, mąkę i wódkę. Wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Przygotowane ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na grubość około 1 cm i z niego wycinamy krążki (można użyć szklanki lub ringu) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Krążki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do 180 stopni około 2 minuty na każdą ze stron na złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy. Po wystygnięciu nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem. Do nadziewania marmoladą polecam rękaw cukierniczy.
Komentarze
Prześlij komentarz