Pączki z marmoladą

Pączki domowe z marmoladą, tradycyjny domowy przepis, łatwy i zdecydowanie najlepszy!

Składniki:

  • mąka pszenna 550 g (przepis na około 18 pączków)
  • drożdże 40g
  • sól szczypta
  • cukier 90 g
  • żółtka jajek 4 szt
  • wódka lub ocet łyżka stołowa
  • masło 50 g
  • mleko 250 ml ciepłe

Dodatkowo:

  • tłuszcz 600 ml
  • marmolada 
  • cukier puder


Wykonanie: 

Rozczyn - do drożdży dodajemy łyżkę cukru, sól oraz parę łyżek mąki. Wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy czystą ściereczką na około 15 minut. 

W między czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką masę. Do rozczynu dodajemy utarte żółtka, roztopione masło, mąkę i wódkę. Wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników.  Przygotowane ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na grubość około 1 cm i z niego wycinamy krążki (można użyć szklanki lub ringu) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 

Krążki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do 180 stopni około 2 minuty na każdą ze stron na złoty kolor. Wyciągamy i  odsączamy. Po wystygnięciu nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem. Do nadziewania marmoladą polecam rękaw cukierniczy.



Komentarze

Popularne posty