Pączki, Gniazdka Hiszpańskie

Zdecydowanie polecam ten przysmak, wyjątkowo smaczny deser, idealny na tłusty czwartek i nie tylko. 

Pod każdym opisem, krótki filmik instruktarzowy dla młodych domowych kucharzy.


Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka 160 g

woda szklanka 250 ml

masło 50 g

jajka 3 szt.

sól szczypta

Dodatkowo:

 olej 500ml do smażenia 

Lukier:

cukier puder 90g plus (woda lub sok z cytryny około 3-4 łyżki) 

Dokładnie mieszamy na gładką masę


Wykonanie:

Masło oraz wodę zagotujmy, dodajmy szczyptę soli oraz mąkę, cały czas mieszając, połączy się nam to w gładką masę. Ściągnijmy z ognia i zostawmy do wystygnięcia, Następnie dodajmy jajka i zmiksujmy na gładką masę. Masę przełóżmy do rękawa cukierniczego i wyciśnijmy solidną porcję na mały kawałek kwadratowy papieru do pieczenia. Uformowane gniazdka wraz z papierkiem wrzucamy na rozgrzany tłuszcz do 180 stopni ( papierek po paru sekundach delikatnie nam odejdzie wyjmujemy go szpatułką). Gniazdka smażmy około 2 minuty na każdą ze stron. Po ostygnięciu polewamy je lukrem.



Komentarze

Popularne posty