Pączki, Gniazdka Hiszpańskie
Zdecydowanie polecam ten przysmak, wyjątkowo smaczny deser, idealny na tłusty czwartek i nie tylko.
Pod każdym opisem, krótki filmik instruktarzowy dla młodych domowych kucharzy.
Składniki:
mąka pszenna 1 szklanka 160 g
woda szklanka 250 ml
masło 50 g
jajka 3 szt.
sól szczypta
Dodatkowo:
olej 500ml do smażenia
Lukier:
cukier puder 90g plus (woda lub sok z cytryny około 3-4 łyżki)
Dokładnie mieszamy na gładką masę
Wykonanie:
Masło oraz wodę zagotujmy, dodajmy szczyptę soli oraz mąkę, cały czas mieszając, połączy się nam to w gładką masę. Ściągnijmy z ognia i zostawmy do wystygnięcia, Następnie dodajmy jajka i zmiksujmy na gładką masę. Masę przełóżmy do rękawa cukierniczego i wyciśnijmy solidną porcję na mały kawałek kwadratowy papieru do pieczenia. Uformowane gniazdka wraz z papierkiem wrzucamy na rozgrzany tłuszcz do 180 stopni ( papierek po paru sekundach delikatnie nam odejdzie wyjmujemy go szpatułką). Gniazdka smażmy około 2 minuty na każdą ze stron. Po ostygnięciu polewamy je lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz