Oponki serowe
Oponki serowe - pyszny deser na tłusty czwartek lub na weekend.
Składniki: (na około 16 oponek)
- twaróg 250 g
- cukier 0,5 szklanki
- cukier wanilinowy 1 łyżka
- żółtko 2 szt.
- śmietana 18% dwie łyżki
- soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna 260 g plus do podsypania
Dodatkowo:
- olej do smażenia około 600 ml
- cukier puder
Wykonanie:
Rozgnieciony twaróg (może być przeciśnięty przez praskę), cukier i cukier wanilinowy wraz z żółtkami miksujemy w robocie około 2-3minuty. W między czasie mieszamy śmietanę z sodą oczyszczoną i wlewamy ją do miksującego się twarogu dodając przy tym mąkę. Ciasto powinno się delikatnie kleić do ręki. Wałkujemy na grubość około 1 cm i wykrajajmy oponki (szklanka do zewnętrznego okręgu, kieliszek do otworu w środku). Smażymy na oleju rozgrzanym do 180 stopni około 1 minutę, na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem polewamy je lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz