Oponki serowe

Oponki serowe - pyszny deser na tłusty czwartek lub na weekend.


Składniki: (na około 16 oponek) 

  • twaróg 250 g
  • cukier 0,5 szklanki
  • cukier wanilinowy 1 łyżka
  • żółtko 2 szt.  
  • śmietana 18% dwie łyżki
  • soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
  • mąka pszenna 260 g plus do podsypania 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia około 600 ml
  • cukier puder


Wykonanie:

Rozgnieciony twaróg (może być przeciśnięty przez praskę), cukier i cukier wanilinowy wraz z żółtkami miksujemy w robocie około 2-3minuty. W między czasie mieszamy śmietanę z sodą oczyszczoną i wlewamy ją do miksującego się twarogu dodając przy tym mąkę. Ciasto powinno się delikatnie kleić do ręki. Wałkujemy na grubość około 1 cm i wykrajajmy oponki (szklanka do zewnętrznego okręgu, kieliszek do otworu w środku). Smażymy na oleju rozgrzanym do 180 stopni około 1 minutę, na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem polewamy je lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!




Komentarze

Popularne posty