Sałatka z szynką i selera konserwowego

Jeśli szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną sałatkę, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Idealnie sprawdzi się zarówno na kolację, jak i podczas spotkań rodzinnych czy domowych imprez.


Składniki:

  • seler konserwowy 1 słoik 150g
  • ser żółty typu gouda 150 g
  • szynka konserwowa 200g
  • jajko 3 szt
  • ogórek kiszony lub konserwowy 3szt
  • kukurydza 3/4 szklanki 
  • por biała część około 7 cm
  • majonez 3 łyżki
  • musztarda 1 łyżeczka
  • natka pietruszki mały pęczek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo przez około 8–9 minut od momentu zagotowania wody, następnie studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Seler konserwowy dokładnie odsączamy z zalewy i w razie potrzeby kroimy na krótsze nitki. Szynkę, ser żółty oraz ogórki kroimy w cienkie paseczki o długości około 3 cm, pora w cienkie półplasterki, a jajka w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Gotową sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce przez około 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Zapraszam również na krótki film- Sałatka z szynką i selerem konserwowym!


Komentarze

Popularne posty