Sałatka z szynką i selera konserwowego
Jeśli szukasz pomysłu na szybką, smaczną i efektowną sałatkę, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Idealnie sprawdzi się zarówno na kolację, jak i podczas spotkań rodzinnych czy domowych imprez.
Składniki:
- seler konserwowy 1 słoik 150g
- ser żółty typu gouda 150 g
- szynka konserwowa 200g
- jajko 3 szt
- ogórek kiszony lub konserwowy 3szt
- kukurydza 3/4 szklanki
- por biała część około 7 cm
- majonez 3 łyżki
- musztarda 1 łyżeczka
- natka pietruszki mały pęczek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo przez około 8–9 minut od momentu zagotowania wody, następnie studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Seler konserwowy dokładnie odsączamy z zalewy i w razie potrzeby kroimy na krótsze nitki. Szynkę, ser żółty oraz ogórki kroimy w cienkie paseczki o długości około 3 cm, pora w cienkie półplasterki, a jajka w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Gotową sałatkę najlepiej schłodzić w lodówce przez około 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Zapraszam również na krótki film- Sałatka z szynką i selerem konserwowym!
Komentarze
Prześlij komentarz