Kotlety z ziemniaków i twarogu- ruskie
Szukasz pomysłu na szybki, niedrogi i sycący obiad? Te kotleciki ziemniaczano-twarogowe to strzał w dziesiątkę! Są delikatne w środku, chrupiące z zewnątrz i świetnie smakują z lekką, letnią surówką – na przykład z młodej kapusty, ogórka czy pomidora. Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub jako dodatek do innych warzyw sezonowych. Ten przepis to idealny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z dnia poprzedniego. Prosto, smacznie i bez marnowania!
Składniki:
- ziemniaki ugotowane 600 g
- twaróg 250 g
- jajko
- cebula 1 szt
- sól pół łyżeczki
- pieprz dwie szczypty
- bułka tarta 60 g
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, aż się lekko zrumieni. W międzyczasie ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ubijamy tłuczkiem, dodajemy do nich twaróg, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Z gotowej masy formujemy kotleciki, lekko je spłaszczając, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron przez 2–3 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Podajemy z ulubioną surówką – na przykład z ogórka, pomidora lub młodej kapusty.
Zapraszam na krótki film- Kotlety z ziemniaków i twarogu!
Komentarze
Prześlij komentarz