Śledzie z cebulą w śmietanie- przepis idealny

Serdecznie polecam ten tradycyjny, rodzinny przepis na śledzie – prosty, szybki i zawsze niezawodny!
Idealny na każdą okazję, zwłaszcza gdy chcemy zaskoczyć gości czymś pysznym i domowym.


Składniki:

  • śledzie 5 szt z oleju
  • cebula 2 szt 
  • śmietana 18% 2 łyżki stołowe
  • jabłko 1 szt
  • cukier puder  dwie szczypty
  • pieprz trzy szczyptu
  • sól szczypta
  • natka pietruszki mały pęczek

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy śmietanę, cukier puder, sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną sałatkę wykładamy na półmisek, a na wierzchu układamy pokrojone w kawałki (około 3–4 cm) śledzie. Danie przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce do momentu podania. Smakuje jeszcze lepiej, gdy trochę się „przegryzie” – idealne na kolację lub jako przystawka!

Zapraszam również na krótki filmik instruktarzowy- Śledzie z cebulą w śmietanie!


Komentarze

Popularne posty