Śledzie z cebulą w śmietanie- przepis idealny
Serdecznie polecam ten tradycyjny, rodzinny przepis na śledzie – prosty, szybki i zawsze niezawodny!
Idealny na każdą okazję, zwłaszcza gdy chcemy zaskoczyć gości czymś pysznym i domowym.
Składniki:
- śledzie 5 szt z oleju
- cebula 2 szt
- śmietana 18% 2 łyżki stołowe
- jabłko 1 szt
- cukier puder dwie szczypty
- pieprz trzy szczyptu
- sól szczypta
- natka pietruszki mały pęczek
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy śmietanę, cukier puder, sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną sałatkę wykładamy na półmisek, a na wierzchu układamy pokrojone w kawałki (około 3–4 cm) śledzie. Danie przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce do momentu podania. Smakuje jeszcze lepiej, gdy trochę się „przegryzie” – idealne na kolację lub jako przystawka!
Zapraszam również na krótki filmik instruktarzowy- Śledzie z cebulą w śmietanie!
Komentarze
Prześlij komentarz