Zapiekanka z ziemniaków
Pyszny dodatek do dania głównego. Elegancki i smaczny na każdą okazję. Zawsze się sprawdza, zwłaszcza gdy chcesz zrobić wrażenie!
Składniki:( na dwie zapiekanki)
- ziemniak gotowany 4 szt
- pieczarki 6 szt
- śmietana 30% 70 ml
- natka pietruszki łyżka
- sól dwie szczypty
- pieprz szczypta
- przyprawa do ziemniaków pół łyżeczki
- olej łyżka stołowa
Wykonanie:
Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju przez kilka minut, aż zmiękną i odparuje z nich woda. Dodaj śmietanę, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie dopraw do smaku. Ugotowane i ostudzone ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj formę – metalowy ring lub obręcz zrobioną z folii aluminiowej – i układaj w niej warstwowo: ziemniaki, szczyptę przyprawy do ziemniaków, łyżkę sosu pieczarkowego, a następnie kolejną warstwę ziemniaków. Wierzch posyp przyprawą i delikatnie dociśnij całość. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15–17 minut. Podawaj jako dodatek do mięsa drobiowego, wieprzowego lub ryby.
Zapraszam na krótki filmik- Zapiekanka z ziemniaków!
Komentarze
Prześlij komentarz