Zapiekanka z ziemniaków

Pyszny dodatek do dania głównego. Elegancki i smaczny na każdą okazję. Zawsze się sprawdza, zwłaszcza gdy chcesz zrobić wrażenie! 


Składniki:( na dwie zapiekanki)

  • ziemniak gotowany 4 szt
  • pieczarki 6 szt
  • śmietana 30% 70 ml
  • natka pietruszki łyżka
  • sól dwie szczypty
  • pieprz szczypta
  • przyprawa do ziemniaków pół łyżeczki
  • olej łyżka stołowa

Wykonanie:

Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju przez kilka minut, aż zmiękną i odparuje z nich woda. Dodaj śmietanę, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie dopraw do smaku. Ugotowane i ostudzone ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj formę – metalowy ring lub obręcz zrobioną z folii aluminiowej – i układaj w niej warstwowo: ziemniaki, szczyptę przyprawy do ziemniaków, łyżkę sosu pieczarkowego, a następnie kolejną warstwę ziemniaków. Wierzch posyp przyprawą i delikatnie dociśnij całość. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15–17 minut. Podawaj jako dodatek do mięsa drobiowego, wieprzowego lub ryby.

Zapraszam na krótki filmik- Zapiekanka z ziemniaków!


Komentarze

Popularne posty