Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

Jeśli marzysz o daniu, które zachwyca smakiem, a jednocześnie nie wymaga godzin w kuchni, wypróbuj to aromatyczne spaghetti z krewetkami w pomidorowym sosie – gotowe w kilkanaście minut i godne najlepszej  restauracji!


Składniki:

  • makaron spaghetti  300 g
  • pomidory dojrzałe 3 szt
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • krewetki 300 g
  • oliwa 3 łyżki
  • sól pół płaskiej łyżeczki
  • pieprz dwie szczypty
  • tabasco parę kropel
  • czosnek dwa ząbki
  • natka pietruszki garść

Wykonanie:

Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć krewetki i smaż je po około 1,5 minuty z każdej strony. Dodaj sól, pieprz, posiekany czosnek oraz kilka kropel tabasco dla wyrazistego smaku. Następnie dorzuć pomidory i łyżeczkę koncentratu, całość duś przez kilka minut, aż pomidory się rozpadną. Na koniec wsyp garść posiekanej natki pietruszki, dodaj ugotowany makaron i dokładnie wszystko wymieszaj, by makaron idealnie połączył się z sosem.

Gotowe danie to prawdziwa eksplozja smaku – lekko pikantne, aromatyczne, świeże i niesamowicie apetyczne. Idealne na szybki obiad lub romantyczną kolację! 

Zapraszam na krótki filmik-Makaron z Krewetkami!


Komentarze

Popularne posty