Krewetki z cieciorką i szpinakiem

To danie to eksplozja smaku z minimalnym wysiłkiem. Podawaj na ciepło – samo, z pieczywem lub jako dodatek do ryżu.


Składniki: ( na dwie porcję)

  • krewetki 20 szt
  • czosnek 5-6 ząbków
  • pieprz trzy szczypty
  • sól pół płaskiej łyżeczki
  • tabasco 5-6 kropel
  • cieciorka 400g 
  • szpinak świeży trzy garście
  • oliwa 3 łyżki
  • tabasco parę kropel

Wykonanie:

Krewetki myjemy i osuszamy  na papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy krewetki i smażymy po około 1,5 minuty z każdej strony. Następnie dorzucamy 5–6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, doprawiamy solą , pieprzem i kilkoma kroplami Tabasco . Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodajemy 400 g ugotowanej lub konserwowej cieciorki oraz 3 garście świeżego szpinaku. Całość smażymy jeszcze przez około 2 minuty, cały czas mieszając, aż szpinak zmięknie, a wszystkie składniki połączą się w aromatyczną całość. Gotowe danie najlepiej smakuje na ciepło – możesz podać je solo, z pieczywem lub ryżem. Smacznego!

Zapraszam również na krótki filmik-Krewetki z cieciorką!


Komentarze

Popularne posty