Krewetki z cieciorką i szpinakiem
To danie to eksplozja smaku z minimalnym wysiłkiem. Podawaj na ciepło – samo, z pieczywem lub jako dodatek do ryżu.
Składniki: ( na dwie porcję)
- krewetki 20 szt
- czosnek 5-6 ząbków
- pieprz trzy szczypty
- sól pół płaskiej łyżeczki
- tabasco 5-6 kropel
- cieciorka 400g
- szpinak świeży trzy garście
- oliwa 3 łyżki
- tabasco parę kropel
Wykonanie:
Krewetki myjemy i osuszamy na papierowym ręcznikiem. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy krewetki i smażymy po około 1,5 minuty z każdej strony. Następnie dorzucamy 5–6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, doprawiamy solą , pieprzem i kilkoma kroplami Tabasco . Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodajemy 400 g ugotowanej lub konserwowej cieciorki oraz 3 garście świeżego szpinaku. Całość smażymy jeszcze przez około 2 minuty, cały czas mieszając, aż szpinak zmięknie, a wszystkie składniki połączą się w aromatyczną całość. Gotowe danie najlepiej smakuje na ciepło – możesz podać je solo, z pieczywem lub ryżem. Smacznego!
Zapraszam również na krótki filmik-Krewetki z cieciorką!
Komentarze
Prześlij komentarz