Bułeczki czosnkowe wianuszki
Absolutnie pyszne wianuszki czosnkowe – prawdziwy hit na grilla i idealna przystawka na domowe przyjęcia! Miękkie, aromatyczne, z cudownie zrumienioną skórką i intensywnym zapachem czosnku – nie sposób się im oprzeć!
Składniki:( na ciasto)
- 500 g plus trzy łyżki
- oliwa 4 łyżki
- mleko 130 ml ciepłe
- woda 130 ml ciepła
- drożdże 30 g
- cukier łyżeczk
- sól łyżeczka
Składniki: (masło czosnkowe)
- masło 40 g
- czosnek trzy ząbki
- sól dwie szczypty
- koperek łyżka
- natka pietruszki łyżka
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do miski wkładamy drożdże, cukier, sól, około 50 ml ciepłego mleka i 2–3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę, aby podwoiło objętość. W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, koperek i natkę pietruszki – całość chwilę podgrzewamy, aż zapach stanie się intensywny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy połowę powierzchni masłem czosnkowym, składamy na pół i delikatnie dociskamy. Kroimy w paski o szerokości około 2,5 cm, skręcamy je spiralnie i zlepiamy końce, formując kształt wianuszka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy resztą masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 17 minut – do pięknego zarumienienia.
Zapraszam na krótki filmik-Wianuszki czosnkowe!
Komentarze
Prześlij komentarz