Bułeczki czosnkowe wianuszki

 Absolutnie pyszne wianuszki czosnkowe – prawdziwy hit na grilla i idealna przystawka na domowe przyjęcia! Miękkie, aromatyczne, z cudownie zrumienioną skórką i intensywnym zapachem czosnku – nie sposób się im oprzeć!


Składniki:( na ciasto)

  • 500 g plus trzy łyżki
  • oliwa 4 łyżki
  • mleko 130 ml ciepłe
  • woda 130 ml ciepła 
  • drożdże 30 g
  • cukier łyżeczk
  • sól łyżeczka

Składniki: (masło czosnkowe)

  • masło 40 g
  • czosnek trzy ząbki
  • sól dwie szczypty
  • koperek łyżka
  • natka pietruszki łyżka

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do miski wkładamy drożdże, cukier, sól, około 50 ml ciepłego mleka i 2–3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę, aby podwoiło objętość. W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, koperek i natkę pietruszki – całość chwilę podgrzewamy, aż zapach stanie się intensywny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy połowę powierzchni masłem czosnkowym, składamy na pół i delikatnie dociskamy. Kroimy w paski o szerokości około 2,5 cm, skręcamy je spiralnie i zlepiamy końce, formując kształt wianuszka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy resztą masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 17 minut – do pięknego zarumienienia.

Zapraszam na krótki filmik-Wianuszki czosnkowe!



Komentarze

Popularne posty