Zupa myśliwska z wieprzowiny

Pyszna sycąca i bardzo aromatyczna zupa, z grzybami i mięsem. Idealna na chłodne dni jak i na uroczystą kolację. 


Składniki:

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • kiełbasa myśliwska 30 dag
  • grzyby suszone garść
  • cebula
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler mały kawałek
  • ziemniaki 4-5 szt
  • tymianek pół łyżeczki
  • liść laurowy 2szt
  • ziele angielskie 2szt
  • jałowiec 2 szt
  • papryka słodka łyżeczka
  • kminek pół łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki
  • pieprz 3 szczypty
  • majeranek łyżeczka
  • olej 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Wykonanie:
Grzyby zalewamy szklanką  zimnej wodą, zostawiamy do namoczenia, po czym gotujemy około 15 minut (po wystygnięciu kroimy na drobne paseczki). Łopatkę kroimy w  grubszą kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy mięso łyżeczką soli oraz łyżeczką papryki słodkiej. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka ( 3L) i dolewamy 1,5 l wody, dodajemy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, tymianek, łyżeczkę soli oraz kminek. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę w półplasterki, podsmażamy na tłuszczu. Gdy kiełbasa lekko się zarumieni dodajemy cebulę i smażymy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy do gotującego się mięsa wraz z łyżką koncentratu pomidorowego oraz grzybami suszonymi.  Gotujemy razem około 20 minut. Warzywa myjemy i obieramy, następnie kroimy w kostkę i dodajemy do całości, gotując jeszcze 15 -20 minut. Na końcu przyprawiamy majerankiem oraz pieprzem. 

Smacznego!

Zapraszam na krótki filmik - zupa myśliwska !

Komentarze

Popularne posty