Zupa myśliwska z wieprzowiny
Pyszna sycąca i bardzo aromatyczna zupa, z grzybami i mięsem. Idealna na chłodne dni jak i na uroczystą kolację.
Składniki:
- łopatka wieprzowa 1 kg
- kiełbasa myśliwska 30 dag
- grzyby suszone garść
- cebula
- marchew 2 szt
- pietruszka 1 szt
- seler mały kawałek
- ziemniaki 4-5 szt
- tymianek pół łyżeczki
- liść laurowy 2szt
- ziele angielskie 2szt
- jałowiec 2 szt
- papryka słodka łyżeczka
- kminek pół łyżeczki
- sól 2 łyżeczki
- pieprz 3 szczypty
- majeranek łyżeczka
- olej 3 łyżki
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Wykonanie:
Grzyby zalewamy szklanką zimnej wodą, zostawiamy do namoczenia, po czym gotujemy około 15 minut (po wystygnięciu kroimy na drobne paseczki). Łopatkę kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy mięso łyżeczką soli oraz łyżeczką papryki słodkiej. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka ( 3L) i dolewamy 1,5 l wody, dodajemy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, tymianek, łyżeczkę soli oraz kminek. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę w półplasterki, podsmażamy na tłuszczu. Gdy kiełbasa lekko się zarumieni dodajemy cebulę i smażymy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy do gotującego się mięsa wraz z łyżką koncentratu pomidorowego oraz grzybami suszonymi. Gotujemy razem około 20 minut. Warzywa myjemy i obieramy, następnie kroimy w kostkę i dodajemy do całości, gotując jeszcze 15 -20 minut. Na końcu przyprawiamy majerankiem oraz pieprzem.
Smacznego!
Zapraszam na krótki filmik - zupa myśliwska !
Komentarze
Prześlij komentarz