Truskawkowa Chatka -Ciasto bez pieczenia
Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia, pięknie wygląda i pysznie smakuję.
Składniki:
- herbatniki opakowanie petitki
- mascarpone 250 g
- truskawki 400g
- cukier puder 3 - 4 łyżki
- śmietana 30% 0,5 l
Polewa:
- czekolada gorzka
- masło 1 łyżki
Wykonanie:
Myjemy truskawki i usuwamy szypułki. Część owoców kroimy na ćwiartki, a kilka zostawiamy w całości do dekoracji. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i krótko miksujemy do połączenia składników. Na papierze do pieczenia układamy w trzech rzędach herbatniki (łącznie 24 sztuki). Na herbatniki wykładamy większą część kremu i równomiernie rozsmarowujemy. Wzdłuż środka układamy pokrojone truskawki i nakładamy pozostałą część kremu. Chwytamy za papier po bokach i delikatnie unosimy brzegi do góry razem z herbatnikami, formując kształt trójkąta. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po schłodzeniu polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą z dodatkiem masła i dekorujemy pozostawionymi truskawkami. Gotowe ciasto jest nie tylko pyszne, ale i pięknie się prezentuje – idealne na każdą okazję!
Zapraszam również na krótki film- Truskawkowa Chatka.
Komentarze
Prześlij komentarz