Zapiekanka z cukinii z mozzarella

Zapraszam na wyjątkowo smaczną i lekką zapiekankę z cukinii.


Składniki:

  • cukinia 1 szt ok 200g
  • szpinak rozmrożony 1 garść
  • jajko
  • sól pół łyżeczki płaskiej
  • pieprz 2 szczypty
  • oregano płaska łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • ser mozzarella 1 szt
  • pomidor duży

Dodatkowo:

  • olej do natłuszczenia blaszki lub kamionki

Wykonanie:

Cukinie myjemy i ścieramy na mandolinie na cieniutkie plasterki, dodajemy szpinak, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano. Dokładnie mieszamy, przekładamy do małej kamionki. (Wymiary blaszki 16-16) Pomidor oraz ser mozzarella kroimy na plasterki i układamy naprzemiennie na wierzchu cukinii.  Całość posypujemy jeszcze szczyptą pieprzu oraz oregano. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.








Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.


Komentarze

Popularne posty