Zapiekanka z cukinii z mozzarella
Zapraszam na wyjątkowo smaczną i lekką zapiekankę z cukinii.
Składniki:
- cukinia 1 szt ok 200g
- szpinak rozmrożony 1 garść
- jajko
- sól pół łyżeczki płaskiej
- pieprz 2 szczypty
- oregano płaska łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- ser mozzarella 1 szt
- pomidor duży
Dodatkowo:
- olej do natłuszczenia blaszki lub kamionki
Wykonanie:
Cukinie myjemy i ścieramy na mandolinie na cieniutkie plasterki, dodajemy szpinak, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano. Dokładnie mieszamy, przekładamy do małej kamionki. (Wymiary blaszki 16-16) Pomidor oraz ser mozzarella kroimy na plasterki i układamy naprzemiennie na wierzchu cukinii. Całość posypujemy jeszcze szczyptą pieprzu oraz oregano. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy.
Komentarze
Prześlij komentarz