Śledzie w porach z koperkiem

Śledzie z sałatką z porów są bardzo smaczne i zdecydowanie nadają się na każdą okazję!
Serdecznie zapraszam na sprawdzony przepis.


Składniki:

  • śledzie 6 szt
  • por 1 szt biała część
  • koperek pęczek
  • jabłko 1 szt
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz 2 szczypty
  • sól 2 szczypty
  • majonez duśa łyżka
  • śmietana 18 duża łyżka
  • musztarda stołowa 2 małe łyżeczki

Wykonanie:

Śledzie namaczamy w zimnej wodzie lub w mleku. Możemy również użyć śledzi z oleju. Wybierzmy takie, które lubimy jeść. Następnie suszymy je na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki około 2 cm. Pora myjemy i kroimy w pół plasterki, zalewamy go wrzątkiem i przecedzamy po 2-3 minutach. Do przestudzonego pora dodajemy pokrojony koperek, oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Dodajemy resztę składników - majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy na talerz na przemiennie ze śledziami. Trzymamy w lodówce do momentu podania.

Zapraszam również na krótki film instruktarzowy:



Komentarze

Popularne posty