Śledzie w porach z koperkiem
Śledzie z sałatką z porów są bardzo smaczne i zdecydowanie nadają się na każdą okazję!
Składniki:
- śledzie 6 szt
- por 1 szt biała część
- koperek pęczek
- jabłko 1 szt
- sok z połowy cytryny
- pieprz 2 szczypty
- sól 2 szczypty
- majonez duśa łyżka
- śmietana 18 duża łyżka
- musztarda stołowa 2 małe łyżeczki
Wykonanie:
Śledzie namaczamy w zimnej wodzie lub w mleku. Możemy również użyć śledzi z oleju. Wybierzmy takie, które lubimy jeść. Następnie suszymy je na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki około 2 cm. Pora myjemy i kroimy w pół plasterki, zalewamy go wrzątkiem i przecedzamy po 2-3 minutach. Do przestudzonego pora dodajemy pokrojony koperek, oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Dodajemy resztę składników - majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i wykładamy na talerz na przemiennie ze śledziami. Trzymamy w lodówce do momentu podania.
Zapraszam również na krótki film instruktarzowy:
Komentarze
Prześlij komentarz