Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Zapraszam na mój ulubiony makaron, który jest wyjątkowo smaczny i szybki w wykonaniu - zachwyci nie jednego fana makaronu.

 

Składniki: (porcja dla 2 osób)

  • filet z kurczaka 250 g
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • suszone pomidory 1 łyżka (przyprawa)
  • olej 2 łyżki
  • śmietana 30% 200 ml
  • sól około 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • Szpinak świeży dwie spore garście
  • makaron 200 g


 Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Fileta z kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Następnie podsmażamy go na rozgrzanym oleju dodając sól  (około 1/4 łyżeczki) oraz dwie szczypty pieprzu. Kroimy cebulę oraz czosnek w drobną kostkę, dodając to do smażącego się  fileta. Kiedy cebula straci surowość, dodajemy suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość podsmażamy jeszcze minutę i dolewamy śmietankę (podczas dodawania śmietanki warto zwiększyć moc ognia tak, aby śmietana się zagęściła). Na końcu dodajemy świeży szpinak oraz ugotowany makaron łącząc wszystko w jedną całość.

Zapraszam na instruktarzowy filmik jak to wyglada w praktyce:


 


Komentarze

Popularne posty