Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Zapraszam na mój ulubiony makaron, który jest wyjątkowo smaczny i szybki w wykonaniu - zachwyci nie jednego fana makaronu.
Składniki: (porcja dla 2 osób)
filet z kurczaka 250 g
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- suszone pomidory 1 łyżka (przyprawa)
- olej 2 łyżki
- śmietana 30% 200 ml
- sól około 1 łyżeczka
- pieprz do smaku
- Szpinak świeży dwie spore garście
- makaron 200 g
Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Fileta z kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Następnie podsmażamy go na rozgrzanym oleju dodając sól (około 1/4 łyżeczki) oraz dwie szczypty pieprzu. Kroimy cebulę oraz czosnek w drobną kostkę, dodając to do smażącego się fileta. Kiedy cebula straci surowość, dodajemy suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość podsmażamy jeszcze minutę i dolewamy śmietankę (podczas dodawania śmietanki warto zwiększyć moc ognia tak, aby śmietana się zagęściła). Na końcu dodajemy świeży szpinak oraz ugotowany makaron łącząc wszystko w jedną całość.
Zapraszam na instruktarzowy filmik jak to wyglada w praktyce:
Komentarze
Prześlij komentarz